Millaista on keskustella kreationistin kanssa?

Kirjoitin viime viikolla vastineen evoluutiota arvostelleeseen kolumniin ja sain kommenttiosioon kiukkuista palautetta. Palautteen antajana on Tomi Aalto, joka pitää omaa Science Refutes Evolution -blogiaan. Kuten nimestäkin voi päätellä, Aallolla on tiukka kanta evoluutioon.

Aalto on minulle jo ennestään tuttu keskustelija/saarnaaja. Hän on tyrkyttänyt omaa näkemystään mm. Facebookin Paholaisen Asianajaja -sivulla niin paljon, että hänet on potkaistu ryhmästä pois. Hän ei vastaa kysymyksiin, eikä keskustele kovinkaan kunnioittavaan sävyyn. Miten Aalto ja muut kreationistit sitten keskustelevat?

Yksi helposti havaittava taktiikka on ns. Gish Gallop -keskustelu. Nimitys tulee kreationisti Duane Gishistä, joka väitellessään heittää ilmoille kymmeniä ja kymmeniä väitteitä sen kummemmin perustelematta niitä. Yhden väitteen esittämiseen menee noin sekunti, mutta ilmiselvänkin väärän väitteen perusteelliseen kumoamiseen menee helposti ainakin minuutti. Tällöin väittelyä seuraava ulkopuolinen voi hyvinkin olla sitä mieltä, että kreationistilla on paljon faktoja puolellaan. Tätä samaa taktiikkaa käyttävät myös monet muut teknisistä tai tieteellisistä höpöaiheista väittelevät tyypit, kuten esimerkiksi sähköallergikot. Miten tällaiseen tulisi suhtautua? On täysin mahdotonta lähteä kumoamaan väitteitä, koska vastauksia ei kuunnella ja koko pointti on väitteiden "floodaamisessa". Tällainen väittelijä kannattaa pysäyttää ja pyytää häneltä kaikkein parasta yksittäistä tutkimusta tai todistetta hänen väitteensä paikkansapitävyydestä. Jos väittelijä on rehellinen, hän yrittää antaa sellaisen. Jos väittelijä tietää vahvuutensa olevan ainoastaan hämäämisessä, hän jatkaa floodaamista tai siirtyy uhriutumiseen ja ad hominem -hyökkäyksiin.

Toinen Aallon usein käyttämä argumentointivirhe on "ad ignorantium", eli "en ymmärrä miten tämä voisi toimia, joten se ei voi pitää paikkaansa". Esimerkiksi tässä blogauksessaan hän kertoo miten pieni tyttö "murskaa evoluutioteorian" yhdellä kysymyksellä. Todellisuudessa tarinan tyttö ei ymmärrä biologiaa, eikä opettaja osaa sitä hänelle selittää. Ei se ole evoluutioteorian murskaamista. Tieteessä on ihan hyväksyttävää sanoa, ettemme tiedä jotain. Toista tieteenalaa esimerkkinä käyttäen voisin yrittää kumota painovoimateorian sillä etten ymmärrä miten massat voivat vetää toisiaan puoleensa. "En näe mitään naruja tai verkkoja, joilla vetäminen tapahtuu, joten painovoimateorian täytyy olla puppua." Aallon blogauksen tyttö olettaa, että bakteeri on ollut aina juuri nykyisenlainen ja että sen olisi pitänyt kehittyä nykyisenlaiseksi yhdessä hetkessä. Biologiaa lukeneet tietävät, että elämä on kehittynyt yksinkertaisemmista muodoista kohti monimutkaisempia muotoja. Bakteerin esi-isillä ei ole ollut kaikkia nykyisiä ominaisuuksia, mutta ne ovat silti pystyneet toimimaan.

Kuten edellisessä blogauksessanikin kirjoitin, tieteen teorioita ja hypoteeseja testataan jatkuvasti. Jos Aalto haluaisi "murskata" evoluution, hänen pitäisi kehittää jokin evoluutioteorian ennustama hypoteesi ja osoittaa se vääräksi.

Kreationistit pyrkivät mielellään perustelemaan omaa kantaansa sanomalla, ettei evoluutio selitä elämän syntyä. Siinä he ovat ihan oikeassa, evoluutio ei selitä elämän syntyä, eikä sen ole koskaan väitettykään niin tekevän. Evoluutio kertoo miten elämä kehittyy, kun se on lähtenyt ensimmäisen kerran käyntiin. Sivistyneitä arvauksia elämän synnystä on toki paljon.

Tomi Aallon argumentit

"Evoluutioteorialle ei ole ainuttakaan tieteellistä todistetta."

Todisteita on kaikkialla, mihin viitsii katsoa. Esimerkiksi ihmisellä on häntäluu, joka on evolutiivinen jäänne. Evoluutiota voidaan seurata lähes reaaliajassa Kenian Taitavuorilla, jossa metsähakkuut ovat jakaneet alueen erillisiin metsiin, joiden välillä ei ole vuorovaikutusta. Evoluution perusteella voidaan ennustaa tiettyjen eliöiden löytyvän tietyiltä alueilta ja tietyistä kerrostumista. Tästä ehkä tunnetuin esimerkki on Tiktaalik roseae, varsieväkala. Sen ennustettiin eläneen tiettyyn aikaan ja se löydettiin juuri noista maakerrostumista tietyltä alueelta Kanadasta. Tietenkin kreationistit väittivät tämän olleen huijausta, niinkuin tekevät kaikkien muidenkin todisteiden kanssa, jotka eivät sovi heidän maailmankatsomukseensa. Evoluutiota voidaan tarkastella ja testata fossiilien kautta, levinneisyyskarttojen avulla tai perimää tutkimalla. Edellisen blogaukseni lukeneet muistanevat, että teorioita ei varsinaisesti todisteta, vaan niitä testataan. Evoluutio on läpäissyt testit kerta toisensa jälkeen. Yhtään luontoa yhtä laajasti selittävää kilpailevaa teoriaa ei ole. 

"Kaikki muutos eliöissä perustuu olemassaolevan biologisen informaation epigeneettiseen säätelyyn TAI informaation katoamiseen."

Tämä ei pidä paikkaansa ja voidaan todeta helposti vertaamalla lähisukulaisia keskenään. Luonto on täynnä eri aikoihin toisistaan eronneita lajeja ja näitä voidaan verrata keskenään. Eri lajeiksi niitä sanotaan, kun ne eroavat toisistaan niin paljon, etteivät voi saada enää lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Tämä raja ei ole tarkka, vaan voidaan puhua ennemminkin lisääntymisen mahdollisuuden todennäköisyydestä. Esimerkiksi leijona ja tiikeri voivat saada poikasen, mutta yleensä ne eivät ole lisääntymiskykyisiä. Simpanssien ja ihmisten välillä ei ole kovinkaan montaa mutaatiota, mutta niitä on kuitenkin niin paljon, ettemme voi saada enää jälkeläisiä. Tällöin lajiutuminen on tapahtunut ja kummatkin etenevät pikkuhiljaa omiin suuntiinsa omien valintapaineidensa ohjaamina. 

"Ihmisen genomissa on jo 208368 sairautta aiheuttavaa geneettistä mutaatiota populaatiotasolla. Vuosikasvu oli n. 20000. Joka kymmenes ihminen maailmalla kantaa sairautta aiheuttavaa geenivirhettä. Nykytiede ei tunne ainuttakaan hyödyllistä satunnaista geenimutaatiota."

Hyödylliset mutaatiot ovat harvinaisia ja vain terveimmät ovat saaneet evoluution vapaasti toimiessa eniten lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Tomi tuli tuossa kerranneeksi vaihtelun synnyn ja evoluution toimintaperiaatteen. Jokainen hyödyllinen mutaatio yleistyisi nopeasti ja muuttuisi satojen sukupolvien saatossa normiksi. Tästä löytyy havainnollinen video, jossa bakteerit kehittävät resistenssin eri antibioottipitoisuuksille. Tarvitaan vain yksi hyödyllinen mutaatio yhdessä bakteerissa ja sen jälkeläiset "perivät maan" ja pääsevät levittämään uuden hyödyllisen geenin kaikkialle uudelle alueelle. Videon perusteella voidaan aivan hyvin selvittää mitä mutaatioita bakteereissa on tapahtunut. Ehkäpä Tomikin voisi myöntää tuossa tapahtuneen bakteerin kannalta hyödyllisiä mutaatioita? 


"Siksi kukaan tiedemies maailmassa ei ole kyennyt tieteellisesti todistamaan evoluutioteoriaa todeksi."

Kuten edellisessä blogauksessani kirjoitin, ei kukaan voi todistaa mitään tieteellistä teoriaa lopullisesti todeksi. 


"Mutta se, että havaitsemme eri koirarotuja, ei todista evoluutioteoriaa todeksi. Mitä enemmän eliö adaptoituu ja varioituu, sitä enemmän se menettää biologista informaatiota. Miten kuvittelet evoluutiota tapahtuvan tällä konseptilla. HÖLMÖ!"

Tomi ei ilmeisesti ole ymmärtänyt evoluution ydintä. Informaatio voi myös lisääntyä, kuten jokainen lukion biologian suorittanut tietää. Muutokset ovat pieniä ja kasautuvat pikkuhiljaa sukupolvien saatossa. Tomi tuntuu uskovan, että muutosten pitäisi tapahtua äkisti. Esimerkiksi täällä on kuva kinesiiniproteiinien perheestä. Kaikki periytyvät samasta "esi-isästä", mutta ovat vuosimiljoonien saatossa pikkuhiljaa muokkautuneet erilaisiksi ja pystyvät toimittamaan jopa eri tehtävää kuin esi-isänsä. Informaation määrä on kasvanut. Evoluutio pystyy kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja loputtomasti ja laittaa jatkoon vain onnistuneet kokeet. Epäonnisia kokeita ei muisteta.

"Evoluutioteorian pystyy kumoamaan pieni koululainenkin ... Esimerkiksi tällaiseen kysymykseen ei kukaan maailmassa kykene antamaan vastausta. Jokainen ymmärtää, että ei bakteerille voi kehittyä ko. mekanismia, koska ilman ko. mekanismia se ei kykene jakautumaan ja koska sen elinikä on olemattoman lyhyt, ei se ole voinut itselleen mitään kehittää."

Esimerkki on aivan sama kuin aiemmin käsittelemäni. Ei kukaan väitä, että bakteeri olisi ilmestynyt nykyisenlaisena maapallolle. Elämä on todennäköisesti syntynyt itseään kopioivien molekyylien kautta ja on pikkuhiljaa muuttuneet  monimutkaisemmiksi eliöiksi. Tukirangan puuttumisen takia näistä ei löydy todisteita fossiileista, eikä tämä muutenkaan edes kuulu evoluution piiriin.

"Tiedemiehetkin myöntävät, ettei ole löydetty puuttuvaa linkkiä ihmisen ja apinoiden välillä. Mutta Mikko Muilu katsoo oikeudekseen levittää valheellista tietoa ja solvata niitä, jotka perustavat näkemyksensä havainnoituun, mitattuun ja toistettavaan tieteeseen."

Jos Tomi olisi lukenut linkkaamansa jutun ihmisen ja apinoiden esi-isästä, hän tuskin olisi juttua jakanut. Otsikko taisi johtaa harhaan. Evolutiivisia fylogeneettisiä puita voi lukea kuin sarjakuvaa. Me näemme lajien kehittyvän toisiksi lajeiksi pienten muutosten, eikä siinä juurikaan haittaa vaikka kuvien väliin jääkin rakoja. Esimerkiksi meillä on ollut simpanssien kanssa yhteinen esi-isä noin 7 miljoonaa vuotta sitten. Se on elänyt Afrikassa ja meillä on melko tarkka käsitys evoluutioteorian pohjalta sen ulkonäöstä, elintavoista ja mitoista. Minua jää vähän vaivaamaan miksi Aalto sanoo minun solvaavan niitä, jotka perustavat näkemyksensä havainnoituun, mitattuun ja toistettavaan tieteeseen. Ovatko kreationistit tehneet kokeitakin? Haluaisin ilman muuta nähdä muutaman toistetun kokeen.

Todisteet kreationismin puolesta

Aalto ja käytännöllisesti katsoen kaikki evoluutiota arvostelevat pitävät kristillistä kreationismia todennäköisempänä totuutena. Miksi? Raamatussa sanotaan ensimmäisillä sivuilla, että jumala loi kaiken kuudessa päivässä. Jos raamattu on kokonaan totta, täytyy myös luomiskertomuksen pitää paikkansa. Tässä on selkeä kehäpäätelmä: Raamattu on totta, koska se on jumalan sana. Koska se on jumalan sana, sen täytyy olla kokonaan totta. Jos luominen ei ole totta, se ei voi olla jumalan sana. Tällaiseen päättelyyn ei voisi päätyä, jos ei olisi uskonnollinen, sillä kreationismille ei löydy mitään todisteita luonnosta. Kuitenkin jumalhypoteesiin tarrataan kynsin ja hampain.

Olisiko kreationismia mahdollista testata jotenkin? Voisimme tietenkin katsoa löytyykö nuoresta n. 6000 vuotta vanhasta maapallosta todisteita. Ei. Löytyykö todisteita raamatun luomisjärjestyksestä luonnosta? Ei. Ilmestyvätkö kaikki nykyiset elämän merkit yhtä aikaa kallioperään? Eivät. Onko raamatullinen tulva mahdollinen fysiikan puolelta? Ei. Onko arkin rakentaminen mahdollista? Periaatteessa on, mutta arkin kopion rakentanut yhdysvaltalainen Ken Ham tarvitsi siihen valtavasti raskasta kalustoa ja satoja työmiehiä. Näin hän tuli todistaneeksi, ettei sitä ainakaan yksin saa rakennettua. Kukaan aikuinen tuskin myöskään uskoo Nooan keränneen kaikkia miljoonia eläinlajeja arkkiinsa jokaisesta maailmankolkasta. Ainakaan fysiikan, geologian ja biologian oppien valossa kreationismille ei löydy mitään todisteita.

Kreationismin nimissä on perustettu myös Flat Earth Society, litteän maanpiirin yhdistys. Nämä ihmiset uskovat litteään maahan, koska maan sanotaan raamatussa olevan litteä. Kuten ns. tavalliset kreationistit, nämäkin ihmiset uskovat olevansa oikeassa, koska muuten raamattu ei ole täysin oikeassa. Videota käsitellään enemmänkin tässä blogissa. Täällä on BBC:n haastatteluita.


ID

Entä sitten kreationismin identtinen kaksonen, älykäs suunnittelu? Älykäs suunnittelu (intelligent design, ID) kehitettiin, kun kreationismin opettaminen kiellettiin Yhdysvalloissa. Kreationismioppikirjoja ei vaivauduttu edes kirjoittamaan uudelleen, "jumala" vain vaihdettiin "älykkääksi suunnittelijaksi".

Onko suunnittelija sitten älykäs? Ei oikeastaan, pikemminkin tyhmä. Ihmisellä on muun muassa helposti pyörähtävät nilkat, helposti tulehtuva umpisuoli ja suuri osa ihmisistä tarvitsee silmälaseja. Ihmisen selkäranka on kuin pystyyn nostettu riippusilta ja monet kärsivät selkävaivoista jossain vaiheessa elämäänsä. Tokihan älykäs suunnittelija olisi voinut nämäkin tehdä paremmin? Miksi älykäs suunnittelija olisi tehnyt ihmiselle esimerkiksi vaurioherkän häntäluun? Evoluution valossa näiden "suunnitteluvirheiden" syyt ovat itsestään selviä. Onko suunnittelijahypoteesi jotenkin testattavissa, eli onko se tiedettä? Ei. Kaikki voidaan selittää yksinkertaisemmin evoluution kautta. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.

Lopuksi

Aalto on ikävästi puun ja kuoren välissä, sillä hänen näkemyksiään ei hyväksytä tieteilijöiden tai tavallisten uskovaisten piirissä, eikä paavikaan enää usko kreationismiin. On älytöntä, että Aalto sanoo evoluution olevan mahdotonta monimutkaisuutensa takia ja tarjoaa sen sijaan yliluonnollisen hahmon taikomaa maailmaa. Evoluutiosta on todisteita, mutta jumalhypoteesista ei. Evoluutio voidaan selittää luonnollisilla mekanismeilla, mutta jumalhypoteesia ei. Occam sanoo tällöin evoluution olevan todennäköisemmin totta.

Kommentit

  1. Hyvä ja informatiivinen kirjoitus! Kiitokset!

    VastaaPoista
  2. Kreationismilla ja flat earth society:lla ei ole mitään tekemistä keskenään. Raamatunkin mukaan maapallo on pyöreä. Jeesus kertoo siitä Luukkaan evankeliumin luvussa 17, jakeissa 34-36.

    Fossiiliaineisto ei todista evoluution puolesta. Onko olemassa yhtä ainoata ns. välimuotofossiilia, jota ihminen ei olisi muovilla paikkaillut? Ota yksikin fossiili ja todista, että sillä oli jälkeläisiä. Maailman museoissa ja erilaisissa kokoelmissa on yli 200 miljoonaa fossiilia, mutta missä ovat välimuodot?

    Ihmisen häntäluu on välttämätön tiettyjen lihasten kiinnityskohta. Jokainen häntäluunsa satuttanut tietää, miten vaikeaa istuminen on, jos istumalihasten kiinnittyminen häntäluuhun häiriintyy. Ei ole olemassa mitään evolutiivisia surkastumia. Näistäkin olen kirjoittanut blogissani:

    http://sciencerefutesevolution.blogspot.fi/2016/12/human-vestigial-organs-and-structures.html

    Mikko Muilu tekee sen klassisen virheen, että väittää luonnosta löytyvän yksinkertaisia eliöitä ja monimutkaisempia eliöitä. Esim. bakteerit ovat erittäin monimutkaisia yksisoluisia eliöitä. Niillä on todettu olevan jopa 17 eri aistia. Voitte lukea niistä tästä:

    http://sciencerefutesevolution.blogspot.fi/2017/06/bacteria-are-not-simple-life-forms.html

    Bakteerit ovat adaptoitumisen mestareita, koska ne kykenevät siirtämään toisilleen (HGT) geneettistä materiaalia. Mutta mahtaako Miko Muilu ymmärtää sitäkään, että kun bakteeri nopeasti muodostaa itselleen ja populaatiolleen esim. antibioottiresistenssin, niin tämä tapahtuu yleensä geneettisen materiaalin menettämisen hinnalla?

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712167/

    Evoluutiolle ei edelleenkään ole olemassa ainuttakaan tieteellistä todistetta. Ei nyt auta asiaa, että Mikko Muilu ottaa kohteekseen tieteen tuntevia kreationisteja, jotka kykenevät kumoamaan evoluution. Mikko tarvitsee todisteita biologisen informaation lisääntymisestä, joka johtaisi toiminnalllisen tai rakenteellisen monimutkaisuuden kasvuun. Tällaista ei ole koskaan eikä missään havaittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”Kreationismilla ja flat earth society:lla ei ole mitään tekemistä keskenään.”

      Litteästä ja geosentrisestä universumista on raamatussa paljon viitteitä, ks. http://www.student.oulu.fi/~ktikkane/U_LITT.html Väitteet ovat ihan samalla viivalla kreationismin pääväitteiden kanssa.

      ”Fossiiliaineisto ei todista evoluution puolesta. Onko olemassa yhtä ainoata ns. välimuotofossiilia, jota ihminen ei olisi muovilla paikkaillut? Ota yksikin fossiili ja todista, että sillä oli jälkeläisiä. Maailman museoissa ja erilaisissa kokoelmissa on yli 200 miljoonaa fossiilia, mutta missä ovat välimuodot?”

      Aina kun löydetään fossiili johonkin ketjuun, luodaan kaksi uutta aukkoa, uuden löydöksen etu- ja takapuolelle. Tämä on nyt taas se ad ignorantium, eli koska et ymmärrä, asia ei voi pitää paikkaansa. Perehdy fossiiliaineistoon ja sen pohjalta tehtyihin johtopäätöksiin nykylajeista ja johtopäätökset oikeiksi osoittaviin DNA-todisteisiin. Valailla ja virtahevoilla on yhteinen esi-isä, DNA-aineisto näyttää tämän ja fossiiliaineisto tukee tätä. Nisäkkäitä on kuitenkin ollut paljon vasta 65 miljoonaa vuotta, joka on hyvin lyhyt aika koko maapallon historiassa. Fossiilien syntyminen vaatii hyvin poikkeukselliset olot, eikä lyhyen ajan vuoksi voi olettaakaan kaikkia ”välimuotoja” löytyvän. Kuitenin esim. liskolinnuilla ja linnuilla näytettiin olevan paljon yhtäläisyyksiä luustossa ja tämän pohjalta ennustettiin löytyvän höyhenpeitteisiä liskoja. Tämäkin toteutui jo vuosia sitten höyhenten väripigmenttejä myöten. Väitteesi puuttuvista linkeistä osoittaa vaan sen, ettet ymmärrä fossiiliaineiston merkitystä. Luut eivät yksin vielä voisi todistaa paljoakaan. Geologinen ja biologinen aineisto yhdessä fossiilisen aineiston kanssa antaa hyvin kirkkaan kuvan elämän historiasta.

      ”Ihmisen häntäluu on välttämätön tiettyjen lihasten kiinnityskohta.”
      Onko se välttämätön nykyihmisellä vai olisiko älykäs suunnittelija sen voinut rakentaa jotenkin toisin? Mustekalan silmä on paljon parempi kuin ihmisen silmä, koska se on ”suunniteltu” oikein päin olevaksi kameraksi. Ihmisen silmähän on ikään kuin väärinpäin

      ”Mikko Muilu tekee sen klassisen virheen, että väittää luonnosta löytyvän yksinkertaisia eliöitä ja monimutkaisempia eliöitä.”

      Syyllistyt olkiukkoargumenttiin. Nykyiset bakteerit ovat hyvin monimutkaisia eliöitä, enkä ole väittänyt toisin. On mahdollista, että noin 4 miljardia vuotta sitten on ollut yksittäisiä itseään kopioivia molekyylejä. Esim. nukleiinihappojen on näytetty jo 50-luvulla syntyvän itsestään (Millerin koe), kun maapallon olosuhteita on simuloitu laboratoriossa. Ilman vihollisia tai uhkia nämä von Neumannin koneet ovat voineet kopioida itseään niin hitaasti kuin vain ”haluavat”. Aika ei ole ongelma, eikä luonnon kokeilla ole ollut mitään rajoittavaa tekijää. Yksittäinen itseään kopioiva molekyyli olisi mainitsemani yksinkertainen elämänmuoto.

      ”kun bakteeri nopeasti muodostaa itselleen ja populaatiolleen esim. antibioottiresistenssin, niin tämä tapahtuu yleensä geneettisen materiaalin menettämisen hinnalla?”

      Linkkaamassasi artikkelissa puhutaan yksittäisestä tapahtumasta yksittäisen antibiootin suhteen. Antibiootti on nimensä mukaisesti yleismyrkky (anti = vastaan, bios = elämä), eikä yleistä toimintaperiaatetta ole. Jos antibiootti vaikuttaa yhteen proteiiniin tai sen kautta, sen deleetio aiheuttaa resistenssin. Tuo ei ole mikään yleinen tapa.

      ”Evoluutiolle ei edelleenkään ole olemassa ainuttakaan tieteellistä todistetta.”

      Luehan uudelleen alkuperäinen evoluutioblogaukseni. Tiedettä ei todisteta, sitä testataan. Evoluutioteoriaa ollaan testattu yli 150 vuotta ja se on läpäissyt kaikki testit. Sen perusteella ollaan tehty hypoteesejä ja ennusteita, jotka ovat osoittautuneet hyvin usein oikeaksi.

      Poista
    2. ” Ei nyt auta asiaa, että Mikko Muilu ottaa kohteekseen tieteen tuntevia kreationisteja, jotka kykenevät kumoamaan evoluution.”

      Unohdit kertoa miten kumoat evoluution. Minä en ole nähnyt yhtään kunnon testiä tai edes kunnollista argumenttia evoluutiota vastaan.

      ”Mikko tarvitsee todisteita biologisen informaation lisääntymisestä, joka johtaisi toiminnalllisen tai rakenteellisen monimutkaisuuden kasvuun. Tällaista ei ole koskaan eikä missään havaittu.”

      Et ilmeisesti lukenut kuitenkaan yllä olevaa blogaustani. Siinä on linkki kinesiiniproteiinin sukupuuhun. Mikä tahansa osa genomista voi tuplautua. Jos yksi toimiva versio on jo olemassa, voi toinen rappeutua/muuttua. Joskus sattuman oikusta muuttuneelle proteiinille löytyy jokin käyttötarkoitus. Evoluutio luo valintapaineen ja tuo uusi proteiini muuttuu sukupolvien saatossa paremmaksi omassa tehtävässään. Tuhat sukupolvea myöhemmin informaatio on lisääntynyt ja genomissa on kaksi proteiinia. Tämä nähdään käytännöllisesti katsoen kaikkien proteiinien kohdalla kaikilla eliölajeilla. Ei tämä ole niin hankalaa.

      Poista
    3. Uuden tutkimuksen mukaan evoluutiota ollaan taas päästy todistamaan ihan omassa mittakaavassamme, kun Galapagossaarten peippo on lajiutunut kahden sukupolven aikana. http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2017/11/25/sorry-creationists-scientists-witness-new-species-develop-in-two-generations/

      Poista
    4. Voi sinun tietämättömyyttäsi. Useimmat tutkijatkin jo ymmärtävät, että epigeneettiset tekijät ja mekanismit ovat syynä eliöissä tapahtuvaan muunteluun, jota ohjaavat etupäässä ravinto, ilmasto, stressitekijät, aistiärsykkeet, feromonit, ympäristömyrkyt jne. Kaikki eliöissä tapahtuvat muutokset johtuvat olemassaolevan biologisen informaation epigeneettisestä säätelystä tai informaation korruptoitumisesta. Evoluutiolle ei ole mitään mekanismia.

      http://sciencerefutesevolution.blogspot.fi/2018/01/epigenetics-reasons-why-organisms-can.html

      Poista
    5. Syytät tietämättömyydestä, mutta samaan aikaan jokaisesta kommentistasi paistaa, ettet ole lukenut biologian perusteita, etkä ymmärrä evoluution perusideaa. Evolutiiviset menetelmät ovat käytössä tietotekniikassa, algoritmien suunnittelussa jne joka päivä, joten evoluution mekanismi toimii erittäin hienosti lyhyelläkin ajanjaksolla simuloituna. Samalla tavalla se toimii luonnossa, kun katsotaan satojen tai tuhansien sukupolvien aikajanaa. Et sinä voi väittää, ettei se toimi tai ettei mekanismia ole, kun se a) toimii ja b) evoluution toimivia mekanismeja on apinoitu nykyteknologiaankin sellaisinaan.

      Poista
    6. "Evoluutiolle ei ole mitään mekanismia."

      Sinun kuvittelemallesi evoluution irvikuvalle ei olekaan, Tomi hyvä. Sen sijaan tiede tuntee erittäin hyvin ne mekanismit, joilla todellinen evoluutio tapahtuu. Sinä käytät evoluutio-sanaa eri merkityksessä kuin tieteentekijät ja yleiskielen käyttäjät - ja sitten tuohdut ja räksytät, kun sinun väännelmääsi ei hyväksytä. Se "rappeutuminen", joka sinulle ja muutamille muille on niin rakasta, on määritelmän mukaista evoluutiota (jos mitään "rappeutumista" edes tapahtuu).

      Olet usein käyttänyt kettujen kromosomilukuja "todisteena rappeutumisesta". Et kuitenkaan ole koskaan kyennyt vastaamaan kysymykseen, miksi pienimmän kromosomimäärän omaava ja siten "rappeutunein" punakettu (Vulpes vulpes) on ketuista kookkain ja kaikista petoeläimistä laajimmalle levinnyt.

      Summa summarum: tarinointisi perustuu Raamattuun (ja sen laajaan väärinkäyttöön), ei tieteeseen.

      Poista
    7. Adaptoitumisen ja muuntelun myötä punaketun kromosomimäärä on pudonnut 34:ään, kun se sudella (basaali laji) on vielä 78. Kromosomien kokonaismäärän laskun syynä ovat ketun genomiin tulleet DNA:n vauriot, joita solu yrittää uudelleenjärjestelemällä ja DNA:ta epigeneettisesti vaimentamalla piilottaa, eli hiljentää, jotteivät vialliset jaksot päädy transkriptioon. Kun tätä hiljennettyä genomia on paljon, ei solu kykene enää kaikkea heterokromatiinia ylläpitämään ja jossain vaiheessa tapahtuu kromosomifuusioita, jolloin myös häviää informaatiota. Tendenssi on havaittavissa kaikissa eliölajityypeissä.

      Punaketun elinikä luonnossa on pudonnut 2-4 vuoteen ja se on erittäin altis sairastumaan erilaisten loisten ja patogeenien takia. Silti se on laajalle levinnyt. Miksi?

      Punaketusta on geneettisen rappeutumisen myötä tullut kaikkiruokainen. Kaikkiruokaisuus suojaa sen rappeutunutta genomia lisävaurioilta, koska vaihtelevat ravintotyypit ja muu intensiivinen adaptoituminen aina kuormittavat genomia. Kaikkiruokaisuus samalla mahdollistaa punaketun laajan levinnäisyyden erityyppisiin olosuhteisiin ja ympäristöihin, koska ravintoa on monipuolisesti saatavilla. Mutta joka tapauksessa punaketun genomi on jo niin rappeutunut, ettei tule kulumaan montakaan vuotta, niin IUCN luokittelee sen uhanalaiseksi.

      Poista
  3. Älykäs suunnittelu on totta. Lentävä spagettihirviö on luonut maan, puut, ihmiset ja kääpöt 6000 vuotta sitten. Jos hiiliajoitus näyttää fossiilille suurempaa ikää, se johtuu siitä että Lentävä spagettihirviö muuttaa tiedemiesten tulokset nuudelimaisella ulokkeellaan, koska Hän haluaa maapallon näyttävän vanhemmalta (syistä joita me kuolevaiset emme voi ymmärtää).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vastaus Vesa Kelan evoluutiokolumniin

Mitä geenit ovat ja voiko niitä syödä?