Arvailuja vaalituloksesta Vaasan vaalipiirissä
Viime aikoina on puhuttu paljon politiikkaa. Kotiseudullani Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasan vaalipiirissä ei olla tehty aluetta koskevia gallupeja, joten kaikki ovat spekuloinnin ja arvailun varassa. Minäpä kirjoitan tähän omia arvioitani ja spekulointejani ylös. Pääsen mahdollisesti vaalien jälkeen näyttämään, että “Lällällää, minä olin oikeassa!”.
Varoitus: Oma puolueeni on Vihreät ja elän luonnollisesti ainakin suhteellisen vihreässä kuplassa. Koska mielipiteeni saattavat olla oman kuplani takia vääristyneitä, olet tervetullut kommentoimaan ja arvostelemaan, jos teet sen asiallisesti.
Kulunut hallituskausi ei ole ollut helppo Keskustalle, Kokoomukselle, eikä alkuperäiselle hallituspuolue Perussuomalaisille.
Persut joutuivat ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen ja joutuivat saman tien pyörtämään sanojaan ja periaatteitaan. Populismi toimii oppositiosta, mutta hallituksessa se ei enää toimikaan niin hyvin. Pitää olla katetta lupauksille.
Kuntavaalien jälkeen pettymys purkautui ja puolue hajosi. Lähes kaikki puolueen korkeammat vaikuttajat vaihtoivat vastaperustettuun Siniseen tulevaisuuteen. Etelä-Pohjanmaan persujen kolmesta kansanedustajasta kaksi loikkasi sinisiin ja Maria Tolppanen demareihin. Nyt vain Reijo Hongisto on ehdolla istuvista kansanedustajista ja hänkin Sinisten riveissä. On jännittävää nähdä ovatko heidän äänestäjänsä olleet äänestämässä enemmän puoluetta vai näitä henkilöitä. Uskoisin perussuomalaisten kannatuksen laskevan Etelä-Pohjanmaalla enemmän kuin muualla Suomessa. Vaasan vaalipiirin perussuomalaisissa on monta Suomen Sisun kautta profiloitunutta vaikuttajaa ja minusta tuntuu, että puolueen täkäläiset aktiivit ovat emopuoluetta enemmän oikealla. En usko puolueen saavan kolmea kansanedustajaa missään tapauksessa enää läpi. Juha Mäenpää saa varmasti ääniä Ilmajoen seudulta ja Jukka Mäkynen Vaasasta, mutta kumpikaan ei mielestäni ole varma läpimenijä.
Demarit nousivat valtakunnallisesti kuntavaalien jälkeen perussuomalaisten hajottua. Minusta tuntuu, että perussuomalaisten äänestäjistä osa on tullut sinne alunperin SDP:n riveistä (katso kuva) ja hajoamisen jälkeen nämä samat palasivat työväenpuolueeksi itsensä vahvemmin profiloituneisiin demareihin. Demareilla on ollut kuluneella kaudella Vaasan vaalipiirissä kolme kansanedustajaa. Jutta Urpilainen, Harry Wallin ja persuista loikannut Maria Tolppanen. Wallin ja Tolppanen eivät hae jatkokautta. Toisin sanoen demareiden kannatuksesta alueella ei osaa sanoa oikein mitään. Urpilainen tulee keräämään suuren potin ja vetää varmasti ainakin yhden kansanedustajan itsensä lisäksi, mutta muista ei olekaan mitään varmuutta.
Keskusta profiloitui "riistäjäksi ja köyhiä vastaan sotivaksi puolueeksi" hallituksen leikattua koulutuksesta, tutkimuksesta, kuntien valtionosuuksista ja ajettuaan maakuntamalliaan kuin käärmettä pyssyyn. Aktiivimalli tuli vuosi sitten raakileena ja antoi keppiä kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Keskustan kannatus on omassa kuplassani ollut luisussa jo heti eduskuntavaalien ja petetyn koulutuslupauksen jälkeen. Kysyin yli vuosi sitten Keskustan Jukka Vihriälältä aikovatko he äänestää Sipilän pois tulevassa puoluekokouksessaan. Vihriälä hämmästyi suuresti kysymystäni ja kysyi miksi ihmeessä he suositun ja osaavan puheenjohtajansa vaihtaisivat. Minä jäin miettimään kumman kupla on suurempi, minun korviini ei ollut Sipilän toimista paljoa kehuja tullut edeltävän puolen vuoden aikana. Minä luulen, että keskustan kannatus on laskussa myös Vaasan vaalipiirissä. Rannikolla suosituin on ollut RKP ja E-P:n puolella keskusta. Edellisissä vaaleissa keskusta sai Vaasan vaalipiiristä viisi kansanedustajaa, mutta olisin valmis lyömään vetoa edustajien määrän putoamisesta neljään. En välttämättä halua lähteä veikkaamaan nimeltä putoajia. Mahdollisista nousijoista näkyvin on Seinäjoelta kotoisin oleva Pasi Kivisaari, joka on tehnyt eduskuntavaalikampanjaa periaatteessa jo kuntaavaalien yhteydessä. Risto Lahti on myös noussut useassa keskustelussa potentiaaliseksi nousijaksi. Tämä tarkoittaisi paikkojen mahdollisesti vähentyessä, että kaksi istuvaa kansanedustajaa jäisi rannalle.
Kokoomus on tuntunut päässeen kuivin jaloin hallitusvastuusta, vaikka keskustaa on riepoteltu oikein kunnolla. Valtakunnallisesti imagorasitetta on tullut paljon, mutta täälläpäin on seurattu vain puhemies Risikon tekemisiä ja sanomisia. Risikko on puhemiehenä nostanut statustaan valtavasti ja uskoisin hänen vetävän mukanaan ainakin yhden ehdokkaan. Risikko saa varmasti Seinäjoen Kokoomukselle menevät äänet, joten muita ehdokkaita pitää varmaankin katsoa muista kaupungeista ja kunnista. Vaasasta on ehdolla nuori yrittäjä Tommi Mäki, erilaisissa haastatteluissa ja äänestyksissä ryvettynyt istuva kansanedustaja Susanna Koski ja profiililtaan kaksi lähes identtistä miestä, Heinonen ja Viljanen. Uskoisin näiden kuitenkin syövän toistensa ääniä ja parantavan vimpeliläisen Sankelon mahdollisuuksia. Istuvan kansanedustaja Kosken äänimäärä oli katastrofaalisen huono kuntavaaleissa ja voisi olettaa hänen olevan massiivisesta mainosbudjetista huolimatta vaikeuksissa paikan pitämisessä. Vaasan ulkopuolelta hän voisi kuitenkin saada riittävästi ääniä paikan pitämiseen.
Vihreillä ei ole tähän mennessä ollut yhtään kansanedustajaa Vaasan vaalipiirissä, mutta kannatus on kuitenkin noussut koko ajan. Kahdeksan vuotta sitten tulos oli 1,4 % ja neljä vuotta sitten 2,5 %. Vaikka luku on pieni, oli näiden vaalien välillä nousua 70 %. Kuntavaalien perusteella voidaan päätellä jotain kahden vuoden takaisesta kannatuksesta, vaikka kaikissa kunnissa ei ollut edes mahdollista äänestää vihreää ehdokasta. Vihreiden kannatus Vaasan vaalipiirin alueella oli kuntavaaleissa 3,5 % eli nousua edellisiin eduskuntavaaleihin oli 40 %. Suuremmissa kaupungeissa luvut olivat vieläkin komeammat, Seinäjoella 6,8 % (+3,4 %), Vaasassa 7,8 % (+3,3 %), Kokkolassa 5,9 % (+ 1.9 %). Olen lyönyt useammasta oluesta jo vetoa, ettei kasvu pysähdy vaan päinvastoin kiihtyy, kun ihmiset uskovat kansanedustajan läpimenoon, eikä Vihreille annettu ääni ole enää protestiääni. Kuka Vihreistä sitten nousee kansanedustajaksi? Yksittäistä ehdokasta en edes halua nostaa esille, sillä lasken heistä kaikki ystävikseni.
KD:n tulos tulee olemaan myös mielenkiintoinen. Rannikon suosikki Peter Östman tulee menemään varmasti heittämällä läpi, mutta puolueella on myös kaksi muuta paljon mainostavaa ehdokasta, Nummensalo ja Ruotsala. Nummensalo saa varmasti Seinäjoen äänet, Ruotsala ehkä enemmän muualta. KD:n äänestäjät eivät tunnetusti ole kovin liikkuvaista sakkia. Heidän tulee saada houkutelluksi täysin uusia äänestäjiä saadakseen toisen kansanedustajan läpi.
Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus ei näytä kovinkaan ruusuiselta. Puolueella on Vaasan vaalipiirissä 8 ehdokasta, joista tunnetuin on Raimo Vistbacka. Sinisten ja perussuomalaisten välillä tuntuu olevan myrkkyä edelleen, enkä oikein uskalla sanoa mitään äänten jakautumisesta. Perussuomalaisten “Juudas” -heittoja viljelevät kannattajat eivät varmastikaan Sinisiä äänestä, mutta edellisten vaalien maltillisemmat äänestäjät saattavat hyvinkin vaihtaa Sinisiin.
Asun itse Seinäjoella, eikä RKP näy täällä millään tavalla. RKP on ollut hyvin hajuton ja mauton eduskuntatyössään, eikä heiltä ole tullut mieleenpainuvia aloitteita tai uutisia. Paikallisuutisista seuraamalla esimerkiksi Mustasaaren kuntaliitoksen kariutuminen tulee varmasti harmittamaan osaa vaasalaisista ja mustasaarelaisista äänestäjistä. Harmittaako se kuitenkaan niin paljon, että vaihtaisivat puoluetta? Se nähdään vasta vaalipäivänä.
Kuntavaalien jälkeen yksi Seinäjoen keskustan ääniharavista, oikealle kallistuvista mielipiteistään tunnettu Piia Kattelus loikkasi Paavo Väyrysen perustamaan Kansalaispuolueeseen. Myöhemmin varapuheenjohtajaksi noussut Kattelus suoritti puheenjohtaja Kilpeläisen kanssa “isänmurhan” ja pakottivat Väyrysen ulos puolueesta. Väyrynen perusti sittemmin Seitsemän tähden liikkeen, jossa tuntuu olevan vielä enemmän oikealle kallellaan oleva meininki. KaPu on tehnyt vaaliliiton ainakin Suomen Kansa Ensin -puolueen ja Sinisen tulevaisuuden kanssa.
Muut pienpuolueet, kuten Piraattipuolue, feministinen puolue, Suomen kommunistinen puolue ovat asettaneet ehdokkaita, mutta en ole kuullut mitään heidän ehdokkaistaan, enkä osaa sanoa heistä yhtään mitään.
Hännänhuippuna on vielä Itsenäisyyspuolue, jolla ei ole tunnettuja ehdokkaita, eikä se vaikuta olevan aktiivinen millään foorumilla tai tapahtumissa. Kotikutoisen näköiset mainokset tuskin kiinnostavat liikkuvia äänestäjiä niin paljon, että he saisivat kansanedustajan läpi. Brittien brexit-hölmöily ei varmasti ainakaan nosta EU-kriittisenä tunnetun Ipun kannatusta.
SKE:lla ei ole ehdokkaita Vaasan vaalipiirissä. Minusta tuntuu, että Itsenäisyyspuolue, Seitsemän tähden puolue, Siniset ja Kansalaispuolue kilpailevat pääasiassa edellisissä vaaleissa Perussuomalaisten äänistä saamista äänistä.
Kuten sanoin, tiedän eläväni omassa mediakuplassani, enkä välttämättä pääse yrityksistä huolimatta siitä täysin eroon. Nuoret ovat olleet nyt aktiivisempia ja kaikki ovat enemmän huolissaan ympäristöstä. Uskoisin sen näkyvän vihreiden kannatuksessa. Minä olen lyönyt jallupullosta vetoa, että saamme Vihreille kaksi kansanedustajaa. Se ei tule olemaan helppoa, mutta vedon lyöminen yhden vihreän kansanedustajan puolesta ei olisi riittävän jännittävää. Vasta 14.4. tiedämme varmasti kenen kupla on laajin ja läpinäkyvin.
Keskusta profiloitui "riistäjäksi ja köyhiä vastaan sotivaksi puolueeksi" hallituksen leikattua koulutuksesta, tutkimuksesta, kuntien valtionosuuksista ja ajettuaan maakuntamalliaan kuin käärmettä pyssyyn. Aktiivimalli tuli vuosi sitten raakileena ja antoi keppiä kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Keskustan kannatus on omassa kuplassani ollut luisussa jo heti eduskuntavaalien ja petetyn koulutuslupauksen jälkeen. Kysyin yli vuosi sitten Keskustan Jukka Vihriälältä aikovatko he äänestää Sipilän pois tulevassa puoluekokouksessaan. Vihriälä hämmästyi suuresti kysymystäni ja kysyi miksi ihmeessä he suositun ja osaavan puheenjohtajansa vaihtaisivat. Minä jäin miettimään kumman kupla on suurempi, minun korviini ei ollut Sipilän toimista paljoa kehuja tullut edeltävän puolen vuoden aikana. Minä luulen, että keskustan kannatus on laskussa myös Vaasan vaalipiirissä. Rannikolla suosituin on ollut RKP ja E-P:n puolella keskusta. Edellisissä vaaleissa keskusta sai Vaasan vaalipiiristä viisi kansanedustajaa, mutta olisin valmis lyömään vetoa edustajien määrän putoamisesta neljään. En välttämättä halua lähteä veikkaamaan nimeltä putoajia. Mahdollisista nousijoista näkyvin on Seinäjoelta kotoisin oleva Pasi Kivisaari, joka on tehnyt eduskuntavaalikampanjaa periaatteessa jo kuntaavaalien yhteydessä. Risto Lahti on myös noussut useassa keskustelussa potentiaaliseksi nousijaksi. Tämä tarkoittaisi paikkojen mahdollisesti vähentyessä, että kaksi istuvaa kansanedustajaa jäisi rannalle.
Kokoomus on tuntunut päässeen kuivin jaloin hallitusvastuusta, vaikka keskustaa on riepoteltu oikein kunnolla. Valtakunnallisesti imagorasitetta on tullut paljon, mutta täälläpäin on seurattu vain puhemies Risikon tekemisiä ja sanomisia. Risikko on puhemiehenä nostanut statustaan valtavasti ja uskoisin hänen vetävän mukanaan ainakin yhden ehdokkaan. Risikko saa varmasti Seinäjoen Kokoomukselle menevät äänet, joten muita ehdokkaita pitää varmaankin katsoa muista kaupungeista ja kunnista. Vaasasta on ehdolla nuori yrittäjä Tommi Mäki, erilaisissa haastatteluissa ja äänestyksissä ryvettynyt istuva kansanedustaja Susanna Koski ja profiililtaan kaksi lähes identtistä miestä, Heinonen ja Viljanen. Uskoisin näiden kuitenkin syövän toistensa ääniä ja parantavan vimpeliläisen Sankelon mahdollisuuksia. Istuvan kansanedustaja Kosken äänimäärä oli katastrofaalisen huono kuntavaaleissa ja voisi olettaa hänen olevan massiivisesta mainosbudjetista huolimatta vaikeuksissa paikan pitämisessä. Vaasan ulkopuolelta hän voisi kuitenkin saada riittävästi ääniä paikan pitämiseen.
Vihreillä ei ole tähän mennessä ollut yhtään kansanedustajaa Vaasan vaalipiirissä, mutta kannatus on kuitenkin noussut koko ajan. Kahdeksan vuotta sitten tulos oli 1,4 % ja neljä vuotta sitten 2,5 %. Vaikka luku on pieni, oli näiden vaalien välillä nousua 70 %. Kuntavaalien perusteella voidaan päätellä jotain kahden vuoden takaisesta kannatuksesta, vaikka kaikissa kunnissa ei ollut edes mahdollista äänestää vihreää ehdokasta. Vihreiden kannatus Vaasan vaalipiirin alueella oli kuntavaaleissa 3,5 % eli nousua edellisiin eduskuntavaaleihin oli 40 %. Suuremmissa kaupungeissa luvut olivat vieläkin komeammat, Seinäjoella 6,8 % (+3,4 %), Vaasassa 7,8 % (+3,3 %), Kokkolassa 5,9 % (+ 1.9 %). Olen lyönyt useammasta oluesta jo vetoa, ettei kasvu pysähdy vaan päinvastoin kiihtyy, kun ihmiset uskovat kansanedustajan läpimenoon, eikä Vihreille annettu ääni ole enää protestiääni. Kuka Vihreistä sitten nousee kansanedustajaksi? Yksittäistä ehdokasta en edes halua nostaa esille, sillä lasken heistä kaikki ystävikseni.
KD:n tulos tulee olemaan myös mielenkiintoinen. Rannikon suosikki Peter Östman tulee menemään varmasti heittämällä läpi, mutta puolueella on myös kaksi muuta paljon mainostavaa ehdokasta, Nummensalo ja Ruotsala. Nummensalo saa varmasti Seinäjoen äänet, Ruotsala ehkä enemmän muualta. KD:n äänestäjät eivät tunnetusti ole kovin liikkuvaista sakkia. Heidän tulee saada houkutelluksi täysin uusia äänestäjiä saadakseen toisen kansanedustajan läpi.
Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus ei näytä kovinkaan ruusuiselta. Puolueella on Vaasan vaalipiirissä 8 ehdokasta, joista tunnetuin on Raimo Vistbacka. Sinisten ja perussuomalaisten välillä tuntuu olevan myrkkyä edelleen, enkä oikein uskalla sanoa mitään äänten jakautumisesta. Perussuomalaisten “Juudas” -heittoja viljelevät kannattajat eivät varmastikaan Sinisiä äänestä, mutta edellisten vaalien maltillisemmat äänestäjät saattavat hyvinkin vaihtaa Sinisiin.
Asun itse Seinäjoella, eikä RKP näy täällä millään tavalla. RKP on ollut hyvin hajuton ja mauton eduskuntatyössään, eikä heiltä ole tullut mieleenpainuvia aloitteita tai uutisia. Paikallisuutisista seuraamalla esimerkiksi Mustasaaren kuntaliitoksen kariutuminen tulee varmasti harmittamaan osaa vaasalaisista ja mustasaarelaisista äänestäjistä. Harmittaako se kuitenkaan niin paljon, että vaihtaisivat puoluetta? Se nähdään vasta vaalipäivänä.
Kuntavaalien jälkeen yksi Seinäjoen keskustan ääniharavista, oikealle kallistuvista mielipiteistään tunnettu Piia Kattelus loikkasi Paavo Väyrysen perustamaan Kansalaispuolueeseen. Myöhemmin varapuheenjohtajaksi noussut Kattelus suoritti puheenjohtaja Kilpeläisen kanssa “isänmurhan” ja pakottivat Väyrysen ulos puolueesta. Väyrynen perusti sittemmin Seitsemän tähden liikkeen, jossa tuntuu olevan vielä enemmän oikealle kallellaan oleva meininki. KaPu on tehnyt vaaliliiton ainakin Suomen Kansa Ensin -puolueen ja Sinisen tulevaisuuden kanssa.
Muut pienpuolueet, kuten Piraattipuolue, feministinen puolue, Suomen kommunistinen puolue ovat asettaneet ehdokkaita, mutta en ole kuullut mitään heidän ehdokkaistaan, enkä osaa sanoa heistä yhtään mitään.
Hännänhuippuna on vielä Itsenäisyyspuolue, jolla ei ole tunnettuja ehdokkaita, eikä se vaikuta olevan aktiivinen millään foorumilla tai tapahtumissa. Kotikutoisen näköiset mainokset tuskin kiinnostavat liikkuvia äänestäjiä niin paljon, että he saisivat kansanedustajan läpi. Brittien brexit-hölmöily ei varmasti ainakaan nosta EU-kriittisenä tunnetun Ipun kannatusta.
SKE:lla ei ole ehdokkaita Vaasan vaalipiirissä. Minusta tuntuu, että Itsenäisyyspuolue, Seitsemän tähden puolue, Siniset ja Kansalaispuolue kilpailevat pääasiassa edellisissä vaaleissa Perussuomalaisten äänistä saamista äänistä.
Kuten sanoin, tiedän eläväni omassa mediakuplassani, enkä välttämättä pääse yrityksistä huolimatta siitä täysin eroon. Nuoret ovat olleet nyt aktiivisempia ja kaikki ovat enemmän huolissaan ympäristöstä. Uskoisin sen näkyvän vihreiden kannatuksessa. Minä olen lyönyt jallupullosta vetoa, että saamme Vihreille kaksi kansanedustajaa. Se ei tule olemaan helppoa, mutta vedon lyöminen yhden vihreän kansanedustajan puolesta ei olisi riittävän jännittävää. Vasta 14.4. tiedämme varmasti kenen kupla on laajin ja läpinäkyvin.
Kommentit
Lähetä kommentti